Domovská stránka Blog Články Zprávy Ošetřování a údržba navijáku
Vnedorognik.ua logo

Ošetřování a údržba navijáku

Kategorie:

Akže, milovníci český off-road, víte, co je extrémní a jak vytáhnout auto zpět domů z toho bahna? Samozřejmě, dobyvatelé extrémních tratí o tom, že každý ví, že ne podle příběhů, zejména vědí, jak vše udělat co nejlépe, aby se příště vypořádali s takovou maličkostí.

Dobýváte novou neznámou silnici v lese, cestujete v horách, jezdíte na ryby do protínajícího se terénu a jsou tam hluboké příkopy bahna, ve kterých vaše SUV uvázlo. Do nejbližšího okolí je daleko a je třeba se rozhodnout sami. K řešení těchto situací se rozhodli použít navijáky. Jedná se o speciální trakční mechanismus, který se používá na off-road. A aby nedošlo k zabírání místa v kufru, naviják je namontován na přední nárazník a na den není pohyblivá část SUV.

Správná údržba navijáku

Za prvé, všimněte si, že údržba navijáku vyžaduje každých 200 hodin provozu. To je způsobeno provozními podmínkami, protože nikdo nepoužívá toto zařízení na asfaltových silnicích města. A všechny nečistoty, písek, voda, sníh, suché listy na off-road může způsobit závažnou destruktivní sílu. Všechny vnější faktory mohou vést k: uzavření kontaktů, ztrátě proudu, korozi, spálení vodičů, opotřebení ozubeného kola, poškození lana a další.

Údržba navijáku vyžaduje následující kroky

  • Ujistěte se, že přístroj pravidelně čistíte od prachu a nečistot.
  • Umyjte současně s praním auta a vysušte (vyčistěte zbytky vody z lana).
  • Zkontrolujte upevnění navijáku včas a v případě potřeby je vytáhněte.
  • Chcete-li odstranit kondenzát z motoru, musíte pouze jednou měsíčně odvíjet a vyjmout naviják.
  • Systematicky mazat ložiska a hnací hřídel bubnu, spojky, vodící válečky lana, drážkové a kloubové spoje kloubových hřídelů.
  • Nezapomeňte zkontrolovat hladinu oleje v převodovce. To je nutné po každých 5-10 vytažení vozidla. V případě potřeby doplňte olej na úroveň kontrolního otvoru.
  • V klikové skříni převodovky je olej znečištěn a musí být vyměněn po každých 15-20 použitích navijáku, pokud nepoužíváte nástroj, výměna oleje vyžaduje vodiče nejméně jednou za rok.
  • Je důležité sledovat stav lana a systematicky ho mazat olejem, který se používá pro motor nebo podvozek vozidla.
  • Při častém provozu navijáku je nutné zkontrolovat axiální vůli hřídele bubnu a šnekového přenosu.
  • Monitorujte stabilitu odvodu tepla z motoru a jeho ohřev.
  • Zkontrolujte integritu pouzdra, držáků, převodovky a správnou funkčnost bubnu s jeho držáky.
  • Vždy zkontrolujte integritu a správnou funkci brzdy, všech vodičů a kontaktů. Věnujte také pozornost oxidaci kontaktů.

Druhy navijáků a jejich vlastnosti

V závislosti na kvalitě, trakční síle, podmínkách použití, cenové politice a řadě vylepšení navijáku existují 4 typy.

  1. Ruční naviják může pomoci za všech okolností, protože pracuje na úkor mechanické síly s výhodou, že nemusíte hledat připojení k síti auto.
  2. Hydraulický naviják - pracuje poměrně hladce a prakticky bezhlučně a to vše díky konstrukci, která funguje pomocí kapaliny, která proudí přes hadice.
  3. Mechanický naviják - funguje pouze díky provozu motoru vozidla, protože vlastní nemá.
  4. Elektrický naviják - je zahrnut v práci pomocí připojení k baterii vozidla; je to nejběžnější forma navijáky a tak často montují k autům a pamatujte, že v době provozu stojí za to ještě koupit baterii s velkou kapacitou.

Každý z těchto navijáků vykonává jednu a jednu pomocnou trakční funkci, pouze pomocí různých metod. Ale to nezáleží na skutečnosti, že práce, vzhled, správnost je slušná péče. Tento faktor je poměrně důležitý a vyžaduje pozornost a odpovědnost, protože to předurčuje trvanlivost a správnost navijáku. Pokud zařízení neposkytne včasnou údržbu a správnou péči po provozu, naviják nebude fungovat dlouho.

Udělejte to správně a vyhnete se příčinám poškození navijáku:

  • vyzvednout zařízení je třeba k příslušné podmínky použití-pro cestování se používá s některými charakteristikami fungování, a pro sporty s úplně jinými
  • je důležité správně vypočítat zatížení (hmotnost auta musí být vynásobena 2 nebo použít vzorec)
  • je nutné odvíjet naviják jednou měsíčně
  • každoroční prevenci nikdo nezrušil ani pro navijáky
  • před použitím přístroje věnujte pozornost ochraně před vlhkostí

Pokud je to nutné pro případnou opravu nebo výměnu dílů navijáku, je nutné provést výměnu pouze originálních náhradních dílů, aby bylo možné naviják správně používat. Údržba navijáku warn vyžaduje pozornost k její práci a odpovídající péči o ni.

Pokud jste si vybrali kvalitní naviják od značkového osvědčeného výrobce, pak nebudete mít velké potíže s péčí o něj, hlavní věc je dělat vše včas. Pokud Jste ještě v hledání potřebného trakčního prostředky, můžete se obrátit na internetový obchod Volcar.cz, kde najdete potřebné právě pro vaše SUV naviják. Vzhledem k tomu, že Volcar je oficiálním prodejcem evropských značkových výrobců.

Líbí se vám tento materiál? Ano (4) Ne (0)
Рейтинг:
Теги:
Odeslat

Komentáře

Jméno Pole Jméno nemůže být prázdné!
Komentář Pole Komentář nemůže být prázdné!
Hodnotit tento příspěvek
Špatný
Nepříliš
Průměr
Dobré
Perfektní
Pole Hodnotit tento příspěvek nemůže být prázdné!