Vnedorognik.ua logo

Tažná síla navijáku

Kategorie:

Ach, ty extrémní jízdy, soutěže v terénních vozidlech, překonání nejtěžších off-road v zemi. Už jste tyto obrázky představili najednou a chtěli jste to cítit sami? Samozřejmě každý chce prožít tyto emoce a adrenalin! Ale na takové extrémní soutěže nebo běžné jízdy v terénu se musíte pečlivě připravit. Každá maličkost musí být dokonalá a ověřená. Zejména naviják, protože pokud mluvíme o sportu na SUV, pak naviják představuje součást základu. Je to jako jedno ze čtyř kol, pokud je odloženo, auto se přestane pohybovat. Ve skutečnosti, pokud jde o výběr navijáku, musíte být co nejvíce pozorní a vzít v úvahu všechny charakteristiky výběru navijáku.

Vlastnosti výběru navijáku:

  • nosnost
  • délka lana
  • možná rychlost navíjení lana
  • napětí sítě (pokud elektrický naviják)
  • spotřeba

Ale nejdůležitější věc, kterou potřebujete vědět při výběru navijáku, je to, jakou trakční sílu má.

Co je trakční síla navijáku a jak ho správně vypočítat?

Ne každý naviják je všemocný, každý je určen pro jiné použití pro různé techniky. Tažná síla je parametr, který udává přibližnou hmotnost, kterou může naviják posunout. Pokud maximální tažná síla navijáku nebude pro vaše SUV dostatečná, nebude možné ji vytáhnout kvůli obvyklému nedostatku energie. Podle odborníků, příliš silný nástroj také nepotřebujete, protože v souladu s cenou bude vyšší a vaše pracovní norma zařízení nebude fungovat.

Jak najít tažnou sílu navijáku?

Měří tento parametr v britských librách (lb) na mezinárodní úrovni, kde jedna libra se rovná 0,454 kg. Co se týče zemí SNS, pak měření zůstávají v kilogramech (kg).

Přesná trakční síla v reálném čase není možná, protože výpočet je ovlivněn nejen hmotností SUV, ale i povrchem, kde se vozidlo uvízlo. Právě kvůli těmto faktorům je maximální tažná síla navijáku určena přibližně, avšak s maximální možnou přesností na realitu. Chcete-li správně vypočítat tento skutečný parametr, stačí určit tažnou sílu navijáku pomocí vzorce:

Požadovaná trakce = hmotnost vozidla (faktor tření + faktor zvedání)

Kde:

  • hmotnost vozidla - maximální hmotnost během předpokládaného provozu (to znamená, že se zohledňuje možné zavazadlo, výkonová hmotnost a samotná lebka)
  • faktor tření je hodnota, která udává odpor pohybu na daném povrchu
  • faktor zvedání - poloha vozu v okamžiku jeho vytažení (svisle nahoru vytažený nebo vodorovně dopředu)

Faktor tření

Hodnota přímo závisí na stavu povrchu, po kterém se SUV pohybuje.

Suchý písek Štěrk Špína Bažina Bažina Suchá silnice
0.18 0.2 0.32 0.52 0.22 0.15

Odpor (faktor) zvedání je určen vzhledem k hodnotě úhlu sklonu povrchu nebo úrovně zdvihu.

Faktor zvedání

Vypočítá se v procentech, pokud se pohyb vozidla prochází pod úhlem sklonu.

5% 10% 20% 30% 50% 70%
0.06 0.11 0.2 0.3 0.44 0.58

Příklad výpočtu trakční síly navijáku

Předpokládejme, že v soutěži řídíme SUV o hmotnosti 2800 kg, které uvázlo v bažinaté jámě se sklonem kolem 20%. To znamená, že musíte provést správný výpočet a získat v důsledku navijáku s takovým tažným úsilím:

2800 (0,52 + 0,2) = 2016 kg

Při výpočtech je lepší vzít v úvahu nejhorší polohu vozidla (špína, bažina). Nesmíme také zapomenout na případné další zatížení.

Tažná síla přes jednotku

Při výběru navijáku vždy stojí za to věnovat pozornost všem složkám zařízení: popruhy, měřítka, lana, háky. Tyto díly musí odpovídat zatížení trakčního vedení.

Pro zajištění a jistotu, že váš naviják obstojí ve zkoušce terénu a veškeré zatížení může být doplněno o nosné zařízení - polispastem. Jedná se o nástroj, který se skládá z kola, kterým prochází lano. Pomocí této jednotky můžete zvýšit trakční sílu téměř o polovinu. A pokud zvýšíte kombinaci těchto bloků, můžete zvýšit výkon navijáku 4 nebo vícekrát.

V čem spočívá účinnost této konstrukce? A to tím, že lano je rozděleno blokem na dvě části a nyní je tažná síla aplikována na dvě. Délka lana požadovaného pro zvedání stejného nákladu se mezitím zdvojnásobí. To usnadňuje práci bubnu, protože není navinut celé lano okamžitě zpomaluje naviják.

Pokud máte nějaké problémy nebo otázky týkající se výběru navijáku, obraťte se na odborníky společnosti Volcar.

Líbí se vám tento materiál? Ano (4) Ne (0)
Рейтинг:
Теги:
Odeslat

Komentáře

Jméno Pole Jméno nemůže být prázdné!
Komentář Pole Komentář nemůže být prázdné!
Hodnotit tento příspěvek
Špatný
Nepříliš
Průměr
Dobré
Perfektní
Pole Hodnotit tento příspěvek nemůže být prázdné!