Domovská stránka Blog Články Zprávy Jak stlačím pružinu tlumiče?
Vnedorognik.ua logo

Jak stlačím pružinu tlumiče?

Kategorie:

Pokud potřebujete opravit vzpěru tlumiče nebo jiné součásti zavěšení vozidla a potřebujete demontovat/instalovat pružiny, může vyvstat otázka: "Jak správně stlačit pružinu tlumiče?". V autoservisech se k tomu používají speciální zařízení, pomocí kterých lze pružiny bezpečně stlačit a namontovat. Existují však alternativní metody a je možné stlačit pružinu doma?

Jaké jsou nástroje pro napínání pružin?

Zařízení pro tuto práci je hydraulické a mechanické a liší se místem použití:

  • namontované na stole;
  • příručka.

Typ tabulky je pro tento úkol velmi bezpečnou volbou. Obecně platí, že lidé takové zařízení v garáži nemají, ale v dílnách se obvykle používá. A pokud můžete využít dílnu, je lepší, když práci provede kvalifikovaný mechanik se správným nářadím. Tímto způsobem se chráníte před možnými riziky a zraněními při tomto druhu práce.

Jednodušší alternativa, která odpoví na otázku "Jak správně stlačit pružinu tlumiče?". - je ruční nářadí (univerzální spojky nebo stahováky), které pomocí háčků drží pružinu na místě.

Pro provedení napínáku je třeba háky stlačit klíčem. Pro práci s tímto nástrojem je třeba pečlivě zvolit délku spojek k pružinám, protože většinou nejsou dostatečně dlouhé pro stlačení vysokých terénních pružin. Také pokud potřebujete stáhnout terénní zesílené nebo nákladní pružiny s velkou tloušťkou, musíte pracovat se 3 nebo 4 vazbami najednou, abyste je udrželi a stlačili do požadované výšky.

Jak si doma vyrobit kravaty?

Vzhledem k jeho jednoduchosti má smysl si tento nástroj s potřebnou velikostí a bezpečnostní rezervou vyrobit sám. K tomu budete potřebovat:

  • 4 dlouhé matice;
  • 2 závitové tyče;
  • ocelové sanitární potrubí;
  • ocelové tyče.

Výrobní proces je poměrně jednoduchý:

  1. Ze sanitárního potrubí je třeba vyříznout 2 stejné válce o délce 80-120 mm.
  2. Uřízněte 8 ocelových tyčí o délce 30 cm.
  3. Pomocí ohýbacího zařízení je ohněte do tvaru háku.
  4. Přivařte po 2 tyčích ke dvěma maticím a po 2 tyčích k vodovodnímu válci.

Svařování by mělo probíhat podle obrázku, přičemž obrobek je předem umístěn na rovném povrchu (pro větší pohodlí).

Jak stlačit pružiny tlumičů?

Pružiny byste měli na autě dotáhnout pomocí zvedáku a pružinových stojanů, které drží karoserii. Háčky napínáku jsou zaháknuty za předposlední závity pružiny. Poté utáhněte matice obou napínáků jednu po druhé klíčem požadované velikosti. Připevněné háčky postupně dotáhnou pružinu do požadované výšky. Z bezpečnostních důvodů je lepší stlačenou pružinu zajistit pevným popruhem nebo drátem. 

Jak stlačit pružinu tlumiče improvizovanými prostředky?

Pokud se na silnici vyskytne problém a je třeba provést opravu na místě, existuje snadný způsob, jak pružinu stlačit pomocí pásku. Budete potřebovat dva silné látkové popruhy s háčky a západkami (západkami nebo "žabkami").

Pásy musí být vedeny v opačných směrech na horním a dolním závitu pružiny a jemně stiskněte západky jednu po druhé, aby se pásy postupně utáhly a stlačily pružinu.

Je však důležité si uvědomit, že pokud pro tento typ opravy použijete improvizované prostředky, vystavujete se vysokému riziku zranění, pokud dojde k přetržení pásu nebo samosvařované spojky, a proto je lepší svěřit tuto práci dílně se správným a bezpečným vybavením.

Líbí se vám tento materiál? Ano (1) Ne (0)
Рейтинг:
Теги:
Odeslat

Komentáře

Jméno Pole Jméno nemůže být prázdné!
Komentář Pole Komentář nemůže být prázdné!
Hodnotit tento příspěvek
Špatný
Nepříliš
Průměr
Dobré
Perfektní
Pole Hodnotit tento příspěvek nemůže být prázdné!