Domovská stránka Blog Články Zprávy Jak často se vyměňují brzdové kotouče?
Vnedorognik.ua logo

Jak často se vyměňují brzdové kotouče?

Kategorie:

Brzdový systém vozidla je nejdůležitější součástí bezpečnosti jízdy. Stovky tisíc nehod na celém světě jsou způsobeny selháním brzd. Abyste zajistili bezpečnost sobě i ostatním, měli byste brzdový systém svého vozu pravidelně kontrolovat a provádět jeho údržbu podle doporučení výrobce. 

Brzdový systém téměř všech automobilů se skládá z následujících součástí:

  • Brzdová vedení. V hydraulických systémech se k přenosu tlaku z pedálu na brzdy používá speciální brzdová kapalina. Je uložen v hlavním válci a do třmenů je přiváděn brzdovým vedením.
  • Brzdové destičky - tlačí na kotouč a vytvářejí tření potřebné ke zpomalení a zastavení vozidla. Mohou být vyrobeny z kovu, keramiky nebo organického materiálu a jsou větrané nebo nevětrané.
  • Brzdové kotouče - mají tvar kruhu a jsou připevněny ke kolu, přičemž odebírají kinetickou energii a přeměňují ji na tepelnou energii, která je následně absorbována a rozptýlena.
  • Brzdové kotouče - přitlačením brzdových destiček ke kotoučům zpomalíte a zastavíte vozidlo.

Kdy mám vyměnit brzdy?

Pokud neznáte přesný počet najetých kilometrů svého vozu, platí obecné pravidlo, že brzdový systém je třeba kontrolovat každoročně nebo každých 30 000 až 50 000 km. Časový rámec pro výměnu destiček je 15 000 až 30 000 km a kotouče by se měly měnit každých 80 000 až 120 000 km.

 

Údaje se mohou lišit v závislosti na způsobu jízdy. Pokud převážíte těžké náklady nebo trávíte hodně času v provozu, brzdy se opotřebovávají mnohem rychleji než u vozu používaného pro jízdu po dálnici. Pokud jste aktivní řidič a často a intenzivně brzdíte, opotřebovávají se komponenty mnohem rychleji. 

Jak poznám, že jsou brzdové kotouče opotřebované?

První, co jako řidič při jízdě pocítíte, je, že s vašimi brzdami není něco v pořádku. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, je pravděpodobné, že jsou vaše brzdové kotouče silně opotřebované:

  • při sešlápnutí brzdového pedálu dochází k silným vibracím;
  • Pravidelné chvění pedálu při brzdění;
  • Kovové pískání, které se může měnit podle výšky otáčení kol.
  • Jedná se o nenápadné, ale jasné příznaky toho, že je třeba brzdový systém co nejdříve diagnostikovat a opotřebované součásti vyměnit.

Pokud se vám podaří sundat kolo, vyjmout destičky, vyjmout třmeny a zkontrolovat celý povrch brzdového kotouče, možná budete schopni identifikovat problém bez cesty do servisu. Opotřebení brzdového kotouče lze zjistit různými způsoby

Zkontrolujte referenční značky - výrobci obvykle dodávají speciální značky běhounu, které ukazují, jak je disk opotřebený. Pokud je kontaktní značka v oblasti kotouče/podložky zcela pryč, je nutné díl vyměnit. 

Změřte tloušťku disku. To lze provést pomocí třmenu. Jak silný by však měl být brzdový kotouč? V návodu k obsluze je obvykle uvedena minimální povolená tloušťka hrany brzdového kotouče. 

Zkontrolujte, zda není díl mechanicky poškozen. Viditelné praskliny (nad 1 mm), třísky, drážky nebo jiné typy deformací mohou způsobit, že se kotouč při prudkém brzdění zlomí. Brzdové kotouče se závažnými vadami nejsou schváleny k použití.

Určete házení kotouče. Amplitudu házení brzdového kotouče lze v dílně zjistit mikrometrem. Pokud je hodnota vyšší než 100 mikronů, kotouč během používání výrazně vibruje, čímž se rychleji opotřebovávají brzdové destičky a snižuje se brzdný výkon.

Pokud vozidlo vykazuje některý z těchto příznaků, je třeba vyměnit vadné součásti. Nejenže se tím zvýší vaše bezpečnost při řízení vozidla, ale ušetříte i peníze za opravy v případě poruchy kotouče nebo dřívějšího opotřebení brzdových destiček v případě poškození kotouče.

Jaké jsou náklady na výměnu brzdového kotouče?

Náklady na opravu brzd budou do značné míry záviset na modelu vašeho vozu a kvalitě vybraných náhradních dílů. Pro hrubý odhad nákladů na opravu si však můžete otevřít katalog brzdových kotoučů pro váš vůz a odhadnout cenu dílů. Servisní technici doporučují, aby se při výměně kotoučů vyměnily také brzdové destičky, protože jejich opotřebení může snížit účinnost brzdového systému.

Cena výměny těchto dílů se na Ukrajině pohybuje od 30 do 100 dolarů za disk. V katalogu společnosti Volcar si můžete vybrat vysoce kvalitní náhradní díly pro brzdový systém vašeho SUV, pickupu nebo jiných vozidel. Náš internetový obchod nabízí široký seznam kvalitních a originálních dílů za příjemné ceny s dodáním po ČR.

Líbí se vám tento materiál? Ano (1) Ne (0)
Рейтинг:
Теги:
Odeslat

Komentáře

Jméno Pole Jméno nemůže být prázdné!
Komentář Pole Komentář nemůže být prázdné!
Hodnotit tento příspěvek
Špatný
Nepříliš
Průměr
Dobré
Perfektní
Pole Hodnotit tento příspěvek nemůže být prázdné!